Αν επιθυμείτε να λαμβάνετε  τα νέα του Therapy.gr στείλτε μας το email σας: 
 
 
 
 
Το προεμμηνορυσιακό Σύνδρομο (Ρυθμίζοντας τη Ροή)


Dr. Φωτάκη Παρασκευή MD
Χειρουργός, Μαιευτήρας, Γυναικολόγος
Ειδική στον ιατρικό βελονισμό

Το Προεμμηνορρυσιακό Σύνδρομο (ΠΜΣ) -Pre Menstrual Syndrome (PMS)- είναι σχετικά πρόσφατα αναγνωρισμένο σαν ξεχωριστή οντότητα. Μεταξύ 50% και 70% των γυναικών, ή περισσότερο από μια στις δύο, πάσχει από ΠΜΣ. Ο όρος ΠΜΣ περιγράφει και εμπεριέχει ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα πριν την αναμενόμενη περίοδο.
Στα συμπτώματα αυτά μπορεί να συμπεριλαμβάνονται κατάθλιψη, λύπη, οξυθυμία, άγχος, απώλεια συγκέντρωσης, επιθετικότητα, μεταβολές στη διάθεση, υπνηλία κλπ. Συνήθως εμφανίζονται μερικές ημέρες πριν την εμμηνορρυσία, συνοδευόμενα από σωματικές αλλαγές. Είναι γνωστά σε ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών η μαστωδυνία (διάταση και αίσθημα έντασης στο στήθος), διάταση της κοιλιακής χώρας και μετεωρισμός των εντέρων, κρίσεις (ανεξέλεγκτες) πείνας με μανιώδη επιθυμία για φαγητό και συνήθως γλυκά, κατακράτηση υγρών και δερματικές αλλοιώσεις.
Όλες αυτές οι μεταβολές, είτε συναισθηματικές είτε σωματικές - αν και σχεδόν πάντα είναι μαζί - ποικίλουν σε συχνότητα και ένταση από πολύ ήπιες έως πολύ σοβαρές. Ένα 2% με 5% των γυναικών υποφέρουν από βαρύ Προεμμηνορρυσιακό Σύνδρομο - Premenstrual Dysphoric Disorder (PMDD) – και τα συμπτώματα είναι τόσο σοβαρά που διαταράσσουν την κανονική καθημερινή τους δραστηριότητα και μπορεί να βλάψουν στην πραγματικότητα ακόμα και κάποιο μέλος της οικογένειάς τους.
Η εκδήλωση των συμπτωμάτων ποικίλει όχι μόνο στην ένταση αλλά και στην διάρκειά τους, από μια ημέρα έως και δύο εβδομάδες πριν από την επερχόμενη περίοδο. Αυτό έχει να κάνει με το πόσο χρόνιο και καταπιεσμένο είναι το πρόβλημα. Σπανίως παρατηρείται μετά την περίοδο. Το ΠΜΣ συναντάται πιο συχνά σε γυναίκες ηλικίας 30 – 40 ετών, δηλαδή στην αναπαραγωγική ηλικία.
Στη Δυτική ιατρική συνήθως αντιμετωπίζονται μόνο τα σωματικά συμπτώματα αλλά ακόμα και αυτά όχι πάντα. Το Προεμμηνορρυσιακό Σύνδρομο τις περισσότερες φορές συγχέεται και ταυτίζεται με την εμμηνορρυσία. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες, οι οποίες προσπαθούν να το εξηγήσουν. Μια από αυτές, αναφέρει έλλειψη προγεστερόνης και σχετική περίσσεια οιστρογόνων. Μελέτες που έχουν γίνει σε γυναίκες με ΠΜΣ και control group γυναικών, δεν έχουν δείξει σημαντικές διαφορές στα επίπεδα των αναφερόμενων ορμονών. Άλλη θεωρία αναφέρει έλλειψη βιταμίνης Β6, η οποία προκαλεί μειωμένη παραγωγή ντοπαμίνης και σεροτονίνης και αυτό ευθύνεται για την προεμμηνορρυσιακή κατάθλιψη. Επίσης, οι προσταγλαδίνες, η προλακτίνη, η αλδοστερόνη θεωρούνται υπεύθυνες για τα συμπτώματα του ΠΜΣ. Η αντιμετώπιση όμως με αντισυλληπτικά, συμπληρώματα προγεστερόνης ή ακόμα ανταγωνιστές της προλακτίνης ή διουρητικά φάρμακα σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική έχουν προσωρινά αποτελέσματα ενώ η μακροχρόνια χρήση τους προκαλεί Yin ανεπάρκεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Από την άποψη της Κινέζικης ιατρικής, ο πιο σημαντικός αιτιολογικός παράγοντας είναι η συναισθηματική υπερφόρτιση. Ο θυμός, η απογοήτευση και η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια μακροπρόθεσμα προκαλούν στασιμότητα της ενέργειας Qi του ήπατος, η οποία είναι ο κυριότερος υπεύθυνος για το Προεμμηνορρυσιακό Σύνδρομο.
Η υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών και λιπαρών προϊόντων συμβάλλει στη δημιουργία φλέγματος. Εάν η στάση της ενέργειας Qi του ήπατος μετατραπεί σε φωτιά, αυτός ο συνδυασμός με το φλέγμα σχηματίζει το σύνδρομο ΦΛΕΓΜΑ – ΦΩΤΙΑ τα οποία συσσωρεύονται στην περιοχή του θώρακα και των μαστών και αποφράσσουν τις πύλες του Νου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την διάταση των μαστών, το αίσθημα βάρους στο στήθος και σοβαρές νοητικές αλλαγές.
Σε βαριές περιπτώσεις το σύνδρομο ΦΛΕΓΜΑ – ΦΩΤΙΑ μπορεί να ευθύνεται για περισσότερο σοβαρές διανοητικές και συναισθηματικές διαταραχές, ακόμα και τάση προς ψυχωτική συμπεριφορά.
Επίσης, η υπερκόπωση, η υπερβολική εργασία και η υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα αποδυναμώνουν το Yin του νεφρού και του ήπατος και στη συνέχεια η έλλειψή τους προκαλεί στάση της ενέργειας του Qi του ήπατος. Σε αυτή την περίπτωση η στάση Qi του ήπατος είναι δευτερεύον, ενώ η Yin ανεπάρκεια είναι πρωτεύων αίτιο.
Για την αντιμετώπιση του Προεμμηνορρυσιακού Συνδρόμου είναι σημαντικό πάνω απ' όλα να κατανοήσουμε από πού προέρχεται δηλαδή αν είναι πλήρους ή κενής κατάστασης. Εάν η στάση της ενέργειας Qi του ήπατος είναι καθαρά συναισθηματική τότε αναφερόμαστε σε πλήρη κατάσταση (full condition). Εάν η στάση αυτή είναι δευτερεύουσα και κυριαρχεί η ανεπάρκεια αίματος του ήπατος και η ανεπάρκεια Yin, αναφερόμαστε σε κενή κατάσταση (empty condition).
Για τη διάγνωση και αναγνώριση του προβλήματος σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η σωστή επισκόπηση της γλώσσας και η λήψη του σφυγμού.
Μετά από την καταγραφή πλήρους ιστορικού και τη φυσική εξέταση, η αντιμετώπιση γίνεται με συγκεκριμένα σημεία βελονισμού τα οποία αποσκοπούν στο να επαναφέρουν τη σωστή και ομαλή ροή της ενέργειας στους προσβεβλημένους μεσημβρινούς και στη συνέχεια να μειώσουν και να εξαλείψουν τα συμπτώματα του Προεμμηνορρυσιακού Συνδρόμου.
Ο βελονισμός αφαιρεί τις ενεργειακές παρεμποδίσεις και σταθεροποιεί στη συνέχεια τις ορμονικές διακυμάνσεις. Παρέχει επίσης τη βαθιά χαλάρωση που βοηθά να ηρεμήσει το μυαλό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης τα κινεζικά βότανα, τα οποία λειτουργούν μαζί με το βελονισμό για να ρυθμίσουν τη ροή της ενέργειας και των ουσιών στο σώμα. Μαζί υποκινούν τις φυσικές λειτουργίες του σώματος και το ενθαρρύνουν για να εδραιώσουν τη βέλτιστη ισορροπία.. Το σημαντικότερο όμως στη θεραπεία είναι να μην ξεχωρίζουμε το σώμα από το πνεύμα.
Holistic Life ©2004-2006 www.etra.gr

     
     
2011 © therapy.gr.
Όροι Χρήσης |  Privacy Policy