Αν επιθυμείτε να λαμβάνετε  τα νέα του Therapy.gr στείλτε μας το email σας: 
 
 
 
 
Traditional Thai massage: Αρχαία τέχνη για σύγχρονα προβλήματα


Το Traditional Thai Massage (Παραδοσιακό Ταϋλανδέζικo Μασάζ)  είναι μια τέχνη παλαιότερη των 2,500 ετών, που η εφαρμογή της επί αιώνες έχει  αποδείξει τη θεραπευτική της αξία. Η καταγωγή της πρέπει να αποδοθεί στην Ινδία και όχι στην Ταϋλάνδη. Η τέχνη αυτή θεωρείται πως έφτασε στην Ταϋλάνδη μαζί με τον Βουδισμό τον 2ο - 3ο π.Χ. αιώνα. Ένας γιατρός, σύγχρονος και φίλος του Βούδα, ο Jivaka Kumar Bhaccha θεωρείται ο εμπνευστής των τεχνικών που χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα στην Ταϋλάνδη. Παρ' ολές τις γνώσεις που έχουμε για τον Jivaka Kumar Bhaccha οι γνώσεις μας για την αυτή καθευτή την καταγωγή του Παραδοσιακού Ταϋλανδέζικου Μασάζ και την Παραδοσιακή Ταϋλανδέζικη Ιατρική είναι αδιασαφήνιστες. Για παράδειγμα δεν ξέρουμε εάν υπήρχε κάποια γηγενής τεχνική μασάζ στο χώρο που σήμερα είναι Ταϋλάνδη, όπως ακόμη δε ξέρουμε και την έκταση  (εάν υπήρξε) της επιρροής του Κινέζικου συστήματος. Και αυτό γιατί μετά την εισβολή των Βιρμανών το 1767 καταστράφηκαν όλα τα αρχαία κείμενα και η μετάδοση της γνώσης γίνονταν προφορικά από δάσκαλο σε μαθητή.
Ο σκοπός αλλά και η λειτουργεία του Traditional Thai Massage είναι να ανοίξει τα κέντρα της εσωτερικής μας ενέργειας (Chi - Prana), να διεγείρει και να ισορροπήσει την ροή της μέσω των ενεργειακών γραμμών Sen (κάτι ανάλογο των μεσημβρινών της Κινέζικης ιατρικής), έτσι ώστε να βοηθήσει το σώμα στη φυσική του τάση για αυτοθεραπεία.Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ρυθμικών χειρισμών των ενεργειακών γραμμών Sen, της κινητοποίησης των αρθρώσεων και παθητικών διατάσεων. Όλες αυτές οι τεχνικές βοηθούν στην απομάκρυνση των τυχόν μπλοκαρισμάτων  της ροής της ενέργειας τα οποία μπορούν να  οδηγήσουν σε ασθένειες.
Η κάθε συνεδρία του Παραδοσιακού Ταϋλανδέζικου Μασάζ λαμβάνει χώρα σε χαλαρή ατμόσφαιρα, στο πάτωμα πάνω σε ένα στρώμα. Δεν χρησιμοποιείται κανένα είδος λαδιού και οι δύο συμμετέχοντες -δότης και δέκτης- είναι ελαφριά ντυμένοι (βαμβακερή αθλητική φόρμα και μπλούζα). Μέσα από τη κάθε συνεδρία του Παραδοσιακού Ταϋλανδέζικου Μασάζ οι ενέργειες και των δύο ενισχύονται θετικά. Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας ο δότης αξιοποιεί τους αντίχειρες, τα δάχτυλα, τις παλάμες, τους πήχεις, τους αγκώνες, τα γόνατα και τα πέλματα του για τον χειρισμό και την διέγερση του σώματος. Υπάρχει μεγάλος αριθμός διαφορετικών τεχνικών, έτσι ώστε η συνεδρία να προσαρμόζεται στις ανάγκες του εκάστοτε δέκτη. Το πλέον βασικό κομμάτι του Παραδοσιακού Ταϋλανδέζικου Μασάζ, όσον αφορά το δότη είναι πως η κάθε συνεδρία δεν αντιμετωπίζεται απλά σαν μια ακόμη βιοποριστική εναλλακτική αλλά σαν μια πνευματική πρακτική που του επιτρέπει να διαγιγνώσκει και να διαισθάνεται την ροή και τα μπλοκαρίσματα της ενέργειας. Ένας καλός θεραπευτής πάντα ασκεί την τέχνη του μέσα σε αίσθημα στοχαστικότητας και διαλογισμού. Αυτή είναι μια δύσκολη πνευματική κατάσταση και ακόμη και στην Ταϋλάνδη υπάρχουν λίγοι δάσκαλοι που την επιτυγχάνουν. Η διαφορά ανάμεσα σε μια συνεδρία που γίνεται με αυτόν τον τρόπο και σε μια που αντιμετωπίζεται απλά σαν δουλειά είναι τεράστια. 
Η αρχαία αυτή τέχνη έχει θαυμάσιες εφαρμογές στη σύγχρονη εποχή. Ζούμε έναν τρόπο ζωής που σχεδόν μας υπαγορεύει να μπλοκάρουμε την ενέργεια μας. Ο ρυθμός της ζωής, ο εντελώς λάθος τρόπος διατροφής, η έλλειψη γνώσης σωστής αναπνοής, η έλλειψη άσκησης ή ακόμη χειρότερα η λάθος άσκηση είναι μια πολύ πετυχημένη συνταγή για να μπλοκάρουμε την ενέργεια μας σε διάφορα σημεία και επίπεδα. Η αρχαία αυτή τέχνη λοιπόν με την ικανότητα της να εξισσοροπεί την ροή της ενέργειας μας, μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά, αν όχι να εξαφανίσει, προβλήματα από λάθος στάση του σώματος (προβλήματα του αυχένα, της σπονδυλικής στήλης, προβλήματα αρθρώσεων, τενοντίτιδες, επικονδυλίτιδες, παγωμένους ώμους.) Ώντας τρομερά αποτοξινωτικό το Παραδοσιακό Ταϋλανδέζικο Μασάζ μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που κάνουν χημειοθεραπεία ή άλλες επιβαρυντικές για τον οργανισμό θεραπείες. Είναι σωτήριο για ανθρώπους με δυσκοιλιότητα και για γυναίκες με δυσμηνόρροια, καθώς και για ανθρώπους που είναι πολλές ώρες όρθιοι. Το Παραδοσιακό Ταϋλανδέζικο Μασάζ όχι μόνο δεν αντενδείκνυται στην εγκυμοσύνη αλλά είναι πάρα πολύ ωφέλιμο για τις εγκύους, καθώς παρέχει σημαντική ανακούφιση για την μέση, τη λεκάνη, την πλάτη και την κατακράτηση υγρών. 
Ο εξαιρετικά χαλαρωτικός χαρακτήρας αυτής της τέχνης μπορεί επίσης να βοηθήσει ανθρώπους με κρίσεις στρες, συναισθηματικά μπλοκαρίσματα, ημικρανίες και πονοκεφάλους. 
Με το Παραδοσιακό Ταϋλανδέζικο Μασάζ τα εσωτερικά όργανα μαλάσσονται και η λιμνάζουσα ενέργεια ελευθερώνεται. Το σώμα απελευθερώνεται από νευρομυϊκή ένταση, το στρες ελαττώνεται, τα υγρά κινούνται, οι μαλακοί ιστοί αποτοξινώνονται, η συνολική ενέργεια αυξάνεται και μια πιο εξισορροπημένη πνευματική κατάσταση επιτυγχάνεται. Το συναίσθημα περιγράφεται καλύτερα με τα λόγια του Δασκάλου Chongkol Setthakorn : "το Παραδοσιακό Ταϋλανδέζικο Μασάζ είναι σαν να ξεπλένουν το σώμα χίλια απαλά κύματα". 


Αλέξανδρος Σταυρινός
Traditional Thai Massage Master Practitioner
 210 9350411 - 6972 864 927
 astavr@hotmail.com

     
     
2011 © therapy.gr.
Όροι Χρήσης |  Privacy Policy